pondělí 10. června 2013

BÍLKOVINY

Ahoj všem,
rozhodla jsem se udělat takový "seriál", budeme si tento týden (snad to všechno stihnu) povídat o TUCÍCH, CUKRECH A BÍLKOVINÁCH. Bude to rozdělené do tří článků, protože mám pocit, že kdybych to dala do jednoho, tak si z toho tolik nezapamatujete, než když si to přečtete během týdne, každý den pár informací. Jak tento nápad vznikl? Dnes ve škole. Alespoň k něčemu ta škola je, co :D měli jsme ZPC (část chemie) a uč. se zeptala spolužačky, co ví o tucích/sacharidech=cukrech apod. a ona jí tak letmo sdělila, že tuk se dělí na sacharidy, přičemž jsem tedy zůstala sedět jako opařená a žasla nad tou nevědomostí. O těchto 3 látkách bychom však měli znát alespoň malou část všichni, nejenom ta část z nás, která cvičí, snaží se stravovat podle určitých pravidel a celkově se naladit na ten "zdravý život. styl", tyto látky totiž tvoří naprostou většinu času z našeho dne, dostáváme je do sebe opravdu denně a tak bychom o nich měli něco vědět. Povíme si úplné základy, nebudu vás raději zatěžovat zbytečně složitými názvy, asi byste to stejně nikdo nezpracoval, ani já to obvykle nepotřebuju.

Co bychom tedy měli vědět o bílkovinách?


- dále také = protein
- jsou složeny z 22 molekulárních jednotek obsahujících 8 esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí samo vytvořit a proto musí být přijímány v potravě.

hlavní zdroje bílkovin:

  • kuřecí maso
  • krůtí maso
  • hovězí maso
  • rybí maso
  • vejce (předevš. bílky)
  • sýry
  • zakysané ml. výrobky = tvaroh
- Tyto esenciální aminokyseliny jsou základní bílkoviny a jsou nesmírně důležité pro výstavbu a ochranu svalové tkáně.

- Minimální denní dávka pro běžné sportovce co pravidelně navštěvují fitness a posilovny je 1,2g na 1kg tělesné hmotnosti, u více aktivních sportovců se doporučují až 2g na 1 kg tělesné hmotnosti. 
- Vysvětlení, pokud tedy vážím 67 kg, musím do sebe jako aktvivní sportovec/kyně denně dostat min. 80g kvalitních esenciálních bílkovin.
- Důležité je také jak často během dne do sebe ládovat tyto bílkoviny, efektivně se dá strávit 30 až 50g, ostatek se promění v to, co bych alespoň já nerada a to je podkožní tuk.
- Proto konzumaci bílkovin rozděluji na každé dvě a půl až 3 hodiny, to mi zaručí dostatek aminokyselin v krvi pro výstavbu, obnovu a ochranu všech svalů.
zdroj: Tomáš Marek

Žádné komentáře:

Okomentovat