pátek 21. června 2013

TUKY

Zdravím, omlouvám se, že jste na poslední díl museli čekat tak dlouho, ale venku je nádherně a já se toho počasí prostě nestačím nabažit. Doufám, že dodržujete pitný režim, v takových tropech byste se měly/i prolívat neustále, až 4 litry vody denně. Můj tip? Do větší dózy si ráno, po tom, co vstanu vymačkách celý citrón a nakrájím za 2-3 plátky, strčím do mrazáku a každou půl hodinu si dolívám do "půl litráku", prostě taková ta velká sklenice, víte, ne.. tzn. každou půl hodinu vypiji 0,5 l a daří se mi to dodržovat celé dopoledne, od doby, co vstanu, asi 8:00, až cca do 14.00, pak se obvykle jedeme někam koupat, takže už na to tolik nehledím, ale když toto dodržuji, je mi pak po zbytek dne fajn, netočí se mi hlava, není mi takové horko, nemám problém s tlakem, hodně lidí si na toto stěžuje a na svůj pitný režim zapomíná, tak pozor na něj.

Ale teď k tukům..

Pokud začneme držet přísnou dietu a konzumujeme dostatečné množství kvalitních bílkovin a pomalých sacharidů, tělo čerpá energii nutnou k zachování základních životních funkcí především z našeho uloženého nadbytečného podkožního tuku.

Pokud chceme hubnout, musíme tuk pozvolna omezovat a ne jej ihned z jídelníčku brutálně vyškrtat.
Tuk je důležitou součástí zdravého stravování a příjem rostlinných tuků v dietě je přínosný.
Doporučuje se denně 1 až 2 polévkové lžíce kvalitního rostlinného slunečnicového oleje (panenský), ten pomůže metabolizmu uvolňovat podkožní tuk, který můžeme využít jako energii pro činnost.
Nedostatečné množství přijmu kvalitního tuku nám negativně ovlivní vylučování vlastních anabolických hormonů, které potřebujeme k nárůstu svalové hmoty.



Tuky živočišné(nasycené mastné) ZVYŠUJÍ HLADINU CHOLESTEROLU(zabraňuje odbourávání tuků), POZOR TEDY NA NĚ !
*maso
*mléko
*sýr
*vejce
*palmový olej
*kokosový olej
*všechny ostatní levné oleje(jsou vyráběny chemickými prostředky)

Tuky rostlinné(nenasycené mastné) KVALITNÍ zdravý TUK!
rostlinné oleje(zdroj omega-6) :
*slunečnicový olej
*olivový olej

Zdrojem omega-3 je např. olej ze lněných semínek nebo tučné mořské ryby(sardinky,makrela,lolos)
Denní limity pro příjem tuků např. při přijmu 2500 kcal denně z toho 30% maximální doporučená dávka je tedy 83g tuku. 
Pokud pravidelně cvičíme, je doporučená denní dávka 10% - cca 30g tuku z celkového přijmu energických zdrojů.
V přísné dietě, při přijmu např. 1800 kcal je na příjem tuků pouhých 20g, to je již velice velice málo.
Příjem tuků má být hrazen převážně, v podobě kvalitních olejů tedy rostlinných olejů a pak až v menší míře přirozeně příjem doprovázet živočišným tukem, ty nejen že zvyšují škodlivý cholesterol ale naopak zvyšují tvorbu hormonů.

Žádné komentáře:

Okomentovat