středa 20. března 2013

Zásadní změny v jídelníčku

Ahoj, nedávno jsem se zmiňovala o mém programu, kdy jsem si celých 14 dní zapisovala, co každý den snídám, obědvám, večeřím, co piju apod. Následovně jsem to všechno poslala trenérovi/odborník přes fitness apod.. no říkejme mu Daniel :D 

Takže včera jsme všechno probírali a.. no byla jsem dost v šoku, ale vlastně se to dalo čekat, tak pojďme na to.. 

Ukázka minulého jídelníčku :

Snídaně (7:00)                                                                                   pitný režim:
Špagety, boloňská omáčka, sýr                                                                2x0,25l šťáva
                                                                                                              1 l Coca cola
Oběd (12:30)                                                                                    jídlo během dne:
Obalované žampiony,tatarka                                                                   5 jahod
Brambory                                                                                               2x38 g skittles
Večeře (19:30)                                                                                       8 karamelek
150 g kuřecí cheesburger                                                                       50 g chipsů

Ukázka nejhoršího z nejhorších, kdo si dává ke snídani špagety, co? Já když se ráno pořádně nenajím, tak mám pak celej den hlad! Tak jdeme dál, ke všemu přidám menší poznámku, aby jste věděli, proč zrovna to a to.



Ukázka upraveného jídelníčku :

Snídaně
cereálie s mlékem 
• ne slazené - žádné nesqiuky,cini minis
• ideální jsou müsli - obsahují vysoký poměr vlákniny, zasytí vás to a dodá energii na celý den

Svačina
jablko
• pomalu, zlehla, podle hladu, nejdřív po 2 hodinách od snídaně
• toastové chleby, rohlíky apod. jsou tuková pečiva, takže s těmi opatrně, zkuste se naučit na ty rýžové chlebíky, těch můžete sníst více a nic se nestane
• svačinu směřujte k ovoci, jablko, banán, jak chcete a jak moc bude hlad

Oběd
řecký salát s balkánským sýrem
• zde se zkuste vyvarovat omáčkám, knedlíkům, smaženému
• vše naopak směřujte k rýži, luštěninám, jako příloha je dobrá např. i povařená zelenina apod.
• maso - vepřové nedoporučuji, když už, tak pouze v malém množství, kuřecí prsa a ryby jsou na prvním místě
• špenát s vajíčkami taky fajn, ale opatrně s bramborami, těch pomálu
• těstoviny - kolínka, špagety - nejíst, pokud odpoledne nebudete mít třeba trénink, popřípadě pokud se nechystáte jít do posilovny, nebo nějaká jiná sportovní činnost, je v tom dost sacharidů a pokud se to nespotřebuje, začnou se ukládat na horší časy

Svačina
banán
• opět po dvou hodinách
• obdobně jako u té dopolední

Večeře
• asi největší kámen úrazu - zelenina, naučte se jíst zeleninu, dělejte si zeleninové saláty bez dresingů, apod.
• ideální je něco na způsob : okurek, paprika, rajče, hrášek, kedlubna, na kostečky, do misky, troška soli a cpěte se.. ,do toho si můžete dát klidně i drůbeží prsíčka nadrobno nakrájené a orestované na másle, a nebo na kostečky nakrájený eidam třicítku ale ne že zdlabete celou mísu! :D





• Než začnete ať vám kamarádka/přítel/mamka.. udělá kvalitní fotku zepředu, z boku, ze zadu v plavkách, ideál je černobílá a zvažte se, ale na váze na které se budete vážit i potom, + zapište míry přes pas, boky, hrudník a stehna, můžete i ruce :-)

• Důležité je, pokud jste tak rozežraní jako já, aby se vám nejprve smrskl žaludek, takže se vážně nepřejídat a jíst jen pokud budete mít hlad!! Žádné takové jako že "byla nuda" :D známe, že...

• Jezte pravidelně a pomalu, žaludek tak bude neustále sytý a postupně si zvyknete na tento režim, začne se vám stahovat pas.

• Je opravdu nutné, aby jste tento režim dodržovaly nejméně měsíc, než pocítíte výsledky, takže se nejdřív rozhodněte, jestli do toho skutečně chcete jít a tyto pravidla dodržovat.

=> ZAPOMEŇTE NA : chipsy, brambůrky, sušenky, čokolády, tyčinky jako jsou 3bit, bounty, snickers, twix.. bonbony, zmrzliny..
bohužel, bez toho to nejde, alespoň ne na nějaký čas, pokud si na to zvyknete a výsledky se vám budou líbit, můžete s tím skoncovat na dobro, pokud vám to bude skutečně tolik chybět, vrátíte se k tomu na vlastní riziko zpět.

• Jak je to s pitným režimem? Žádné sladké limonády,kofoly,matonky,apod - POUZE A JEN ČISTÁ VODA, a prolívejte se! neustále to do sebe lijte, klidně i 4 litry za den, tím nic nezkazíte. A pokud jste vodu doteď nepily, zvyknete si a po čase pochopíte význam slova "sladkovodní" :D

• Klíčový fakt je také genetika, podívejte se na mamku, popřípadě taťku, babičku apod. - od toho se budete nejspíš odvíjet i vy, každý jsme individuální a tak to není manuál na to, jak zaručené zhubnout a jaká strava je nejlepší, je to pouze menší příručka co rozhodně ANO a co rozhodně NE. Znám i lidi, kteří jsou denně na obědě v KFC a jsou v pohodě, 40 kg konstantní váha, 60 cm v pase (joo,závist! :D) , bohužel, mě se až tolik nepoštestilo a tak si další pokroky vyžadovaly tuto důležitou změnu, nezapomínejte, že strava je 70% z toho všeho, o co se snažíte.

Tak to bude zhruba tak vše, co jsem k tomuto tématu chtěla zatím říct, nejspíš z toho udělám rubriku, můžete se těšit na recepty apod., vzhledem k tomu, že teď máte vše, na co jste byly nejspíš denně zvyklé, "zakázané" .

Je to jen na vás.. :-)

4 komentáře:

  1. No páni, to mám co dělat, nejhorší je, že si člověk nemůže říct: teď začnu zdravě jíst, ale musí začít postupně.. Sama to mám vyzkoušené a pomalu se dostávám do té fáze více zeleniny a ovoce, méně sladkostí a daří se, ale s tím pečivem nebo obědy jsi mě dostala :(

    OdpovědětVymazat
  2. čistou neslazenou vodu, už piju rok-dva, samozřejmě občas si dám čaj, když jsem zrovna doma... s jídlem je to trochu horší, jelikož jsem na intru, takže kuskus a podobně nemám možnost vařit, ikdyž bych ráda :(. ale snažím se po 17hodině nejíst a přestala jsem jíst po večerech čokolády, tak uvidíme :D. a jinak z těch cereálií jsou asi fakt nejlepší ovesné vločky, v jednom díle Pekla na talíři se cereáliím věnují a skoro všechny cereálie je mouka, takže fakt je lepší se držet těch ovesných vloček :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Hrozně moc ti držím palce a fandím.Sama jím myslím docela zdravě, ale občas se taky nedaří. Bývám se sebou dost často nespokojená, i přesto, že nemám špatnou postavu, ale prostě bych chtěla lepší.

    OdpovědětVymazat
  4. Kéž bych i já měla takový metabolismus, kdy člověk může sníst cokoli a váží pořád stejně..
    Konečně jsem se dokopala k přečtení tohoto článku. Jediné, co splňuji, jsou večeře. :) Konečně jsem si zvykla na zeleninové saláty! Časem zkusím přejít i na müsli snídaně, nyní snídám jogurt + ovoce. :)

    OdpovědětVymazat